Allt om spartansk skönhet

Spartanska kvinnor och män levde enkelt och sparsamt, men hur såg de ut egentligen?

Det finns relativt få historiska dokument som vittnar om vad som karakteriserar spartansk skönhet, men i den här artikeln går vi igenom alla fakta som finns tillgängliga med mål att reda ut vad begreppet spartansk skönhet faktiskt innebär.

Nedan publicerar vi dock ett snabbt svar för dig som har bråttom.

 

Vad innebär spartansk skönhet?

Spartansk skönhet innebär att man lever ett aktivt liv och därmed är fysiskt vältränad. Man har även ett stort intellekt och ett gott självförtroende. Personer som utstrålar spartansk skönhet är även modiga och hjälper andra, samt har ett sätt som vittnar om att man är självsäker.

 

Grekerna: Spartanska kvinnor är fula!

De antika grekerna, som ofta stred mot spartanerna, anordnade pjäser som påpekade att spartanska kvinnor såg ut som kossor, hade håriga ben och ett ovårdat språk. De elaka orden var dock enbart en del av ett informationskig, provinserna emellan.

 

Läs mer: Så tar du hand om dig själv.

 

Spartanska kvinnor var vältränade

Spartanska kvinnor uppmuntrades att springa, brottas, simma, dansa, rida, kasta spjut samt att bemästra pilbågsskytte. Mycket talar därför för att de spartanska kvinnorna var vältränade, så även solbrända då de ofta vistades utomhus. De grekiska kvinnorna var dock mer hårt hållna. De fick inte vara ute i solen och träna, och blev därmed både kortare och mer muskelsvaga i jämförelse med de spartanska kvinnorna.

 

Spartanska kvinnor fick inte sminka sig

Prydnadsattiraljer likt smycken var av sekundär natur för de spartanska kvinnorna, och smink förekom inte överhuvudtaget. Det finns inga belägg för att de spartanska kvinnorna uttryckligen inte fick sminka sig, men ett starkt grupptryck gällande att inte ”piffa till sig” existerade med stor sannolikhet.

 

Spartanska kvinnor var välutbildade

Grekiska kvinnor fick inte utbilda sig medan samtliga spartanska kvinnor fick en kostnadsfri utbildning som medförde att de hade goda möjligheter att försörja sig. De åtnjöt även alla privilegier som männen hade, då de bland annat fick delta i alla skoltävlingar och därmed inte var lika exkluderade som de grekiska kvinnorna.

 

Spartanska kvinnor fick träffa killar

Medan grekiska kvinnor på sin höjd fick gå lämna hemmet för att hämta vatten ur någon avlägsen brunn fick de spartanska kvinnorna träffa hur många killar som de själva behagade. De fick även säga emot männen, vilket var helt otänkbart för grekiska kvinnor.