Må bättre genom att ta kontroll över din ekonomi

Välmående och ekonomi går i allra högsta grad hand i hand. Om du har en stabil ekonomi så har du råd att ta hand om dig själv och kan få sinnesro, vilket kommer reflekteras i ditt utseende. Det enklaste sättet att slå ett slag för din ekonomi är att se till att spara pengar i ett sparkonto med ränta. Det finns gott om olika sajter som skryter om att de vet precis hur du får den bästa sparräntan. Sanningen är dock mycket enklare. När du undviker storbankerna så kan du få en högre sparränta. 

Detta beror på att mindre banker, så kallade nischbanker, erbjuder högre räntor än storbankerna för att attrahera kunder. Detta är dessutom mer eller mindre alltid fallet. Det gör ingen skillnad om du söker efter den bästa sparräntan 2019, 2020 eller 2021 – oddsen är att det kommer vara en mindre bankaktör som erbjuder denna. På samma sätt brukar mindre banker erbjuda den bästa sparräntan i Sverige liksom bästa sparräntan i Europa.

Hitta den bästa sparräntan för dig

Är du på jakt efter den bästa sparräntan just nu bör du därför undersöka sparkonto hos en mindre bank. Mindre banker kan dock verka mer osäkert jämfört med stora, välkända bankföretag. Det här kan göra folk oroliga att de skulle kunna mista sina besparingar, eller att banken skulle gå i konkurs. Om du vill vara på säkra sidan när du väljer bank så borde du se till att välja den bank med bäst sparränta med insättningsgaranti. Insättningsgarantin är nämligen din biljett till ett tryggt sparande.

Enkelt sagt så utgör insättningsgaranti ett extra skydd för dig som sparar. Om banken som du sparar hos skulle hamna på ekonomiskt obestånd, exempelvis genom att gå i konkurs, innebär detta att du fortfarande kommer kunna få ut alla eller en del av dina besparingar. Det är staten som står bakom insättningsgarantin, så du kan känna dig säker på att du kommer att få ut pengar även om banken skulle få ekonomiska bekymmer.

Insättningsgarantin ger dig som sparar rätt till att få tillbaka upp till 950 000 kronor. Ifall banken du sparar hos har en insättningsgaranti kan du alltså känna dig säker på att du kan få pengar tillbaka samtidigt som du kan dra nytta av en högre ränta på ditt sparande än hos storbankerna. Hur hög din ränta blir kommer dock att till största delen bero på vilken typ av sparande du väljer.

En stabil ekonomi är en viktig grund för ditt välmående

Man kan göra en tydlig skillnad mellan så kallat rörliga sparkonton och bundna sparkonton. Rörliga sparkonton passar bättre när sparandet har en kort tidshorisont, eller man planerar att använda pengarna som en buffert i händelse av någon oväntad utgift. Bundna sparkonton, å andra sidan, brukar vanligtvis löpa på ett till fem år där du binder upp dina pengar på din önskade tidshorisont.

På ett bundet sparkonto kan du inte komma åt dina pengar under sparandets gång. Om du är på jakt efter bäst sparränta så brukar ett bundet sparande ha högre ränta. Å andra sidan innebär detta att du inte kan komma åt dina pengar. Därför bör du fundera på om du vill ha den bästa sparräntan till varje pris, eller om det räcker med en bank med bäst rörlig sparränta. 

Kom dessutom ihåg att jämföra räntor regelbundet! Även om en bank hade den bästa räntan senast du jämförde så kan detta snabbt förändras. Ett bankkonto med bra sparränta är en investering i dig själv och din framtid! Har du en stabil ekonomi så är detta en bra grund för ditt välmående.